Crèmes voor € 324,00 (!) Ben ik nou gek? (column)

IMG_9619 (2)Een vraag aan mijn lezeressen: ‘wat gebruik jij? Ik kreeg een mailing van de Douglas, met ‘aanbiedingen’ van Estée Lauder. En kon mijn ogen niet geloven € 324,37 voor 50 (!) ml, crème, wel afgeprijsd naar € 291,93 …een koopje, toch? Ik ben er absoluut van overtuigd dat een goede verzorging helpt om je huid soepel te houden, en het merk vind ik sympathiek. De crèmes ruiken lekker en voelen lekker aan, maar zoveel geld voor slechts 50 ml. Bovendien smeer ik altijd royaal, dus het potje is zo leeg. Maar zijn het wondermiddelen? Het ultieme product bestaat niet!  Het vervelende is natuurlijk dat je pas na maanden merkt, of het smeren van een bepaald product een beetje helpt. En dan nog zijn er andere factoren die uitmaken of je een mooie huid hebt, of misschien nooit gehad. Immers, de genen spelen een belangrijke rol. De een heeft een mooiere huid dan de andere. Net zoals acne, of andere huidproblemen, in de ene familie meer voorkomen dan in de andere. Ziekte, stress, roken zeker, zijn eveneens van invloed op je huid. Net zoals het soort werk dat je doet. Binnenshuis in slecht geventileerde ruimtes,  of buitenshuis met de kans op een gure drogende wind, teveel zon, of een omgeving met veel fijnstof(!)  Niet voor niets hebben buitenmensen vaak een  ‘verweerd’ gezicht.

Mijn moeder was huisvrouw, ze rookte en dronk niet, ze had een mooie huid en weinig rimpels toen ze stierf. De blauwe blikken van Nivea stonden altijd binnen handbereik. Ze smeerde dat het een lieve lust was. Mijn partner had ook een goede huid. Hij gebruikte na scheren ’s morgens Dior lotion en ’s avonds smeerde hij eenvoudig vaseline op zijn gezicht. En lachte mij vervolgens uit met mijn dure middeltjes. Vaseline heeft geen lekker geurtje en het beddengoed wordt er kleverig van. Maar het leek wel te helpen, rimpels had hij niet. Ikzelf ben nog steeds tevreden met mijn Nutrix van Lancome, een volle crème voor de zeer droge huid, dat ik ’s avonds en ’s morgens op mijn gezicht doe, ook onder mijn make up. Nadeel je gezicht blijft lang vettig aanvoelen. Voordeel mijn huid blijft soepel. Maar ook deze crème wordt steeds duurder -let op de prijsverschillen en aanbiedingen in de winkels of het net- dus wat is wijsheid. Je moet tegenwoordig welhaast een universitaire studie gevolgd hebben om door de bomen het bos nog te kunnen zien in welk product voor jou het beste is! Of door schade en schande wijs worden. En, er zijn vrouwen die van hetzelfde bedrag voor het potje crème een maand moeten eten!

Ook ik ben gevoelig voor reclames die veel beloven en probeer zo nu en dan wat nieuws. Als ik klaag bij de verkoopster dat mijn gezicht desondanks trekkerig aanvoelt, dan is het: “ ja maar uw huid moet er nog aan wennen”, ik blijk altijd de enige te zijn waar het product niet werkt of irritatie oproept? Hoe lang moet je een product gebruiken om te weten of het wat voor je doet? Een paar maanden? Wanneer de rimpeltjes dieper lijken te worden in plaats van ‘te vervagen’ (reclame tekst)) en mijn huid trekkerig wordt, grijp ik weer naar mijn vertrouwde producten. Of die voldoende hulpstoffen bevatten, geen idee. Nu mijn gezicht zichtbaar ouder wordt begin ik vaker te twijfelen, de meeste vrouwen om mij heen experimenteren er ook op los. En geen huid is dezelfde. U moet ook niet jarenlang hetzelfde gebruiken hoor, dan raakt uw huid er aan gewend. Volgens mij is dat nergens bewezen! En ik wantrouw verkoopsters die mij vervolgens een heel duur product ‘aansmeren’… U bent de enige waarvan ik hoor dat uw ogen gaan branden. Juist. Toch is het zo. Ook al koop ik producten voor de gevoelige huid.

Cosmetica producenten zijn verplicht op de verpakkingen te vermelden, welke stoffen er in het product zit. Maar dan weet je nog niks, of wel? Wat je ook gebruikt, op internet zijn lijsten met stoffen te vinden die allergieën kunnen veroorzaken. Dr. Jetske Ultee geeft op haar website goede adviezen. ( http://www.dr-jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/) Of haar producten iets voor je zijn, zal je zelf moeten uitproberen. Het ultieme product lijkt niet te bestaan, ik zou het je graag vertellen. Als je om je heen kijkt worden we nog steeds allemaal zichtbaar ouder. Wat wel helpt  om er in ieder geval stralend uit te zien? Aandacht voor je huid helpt altijd. Bescherming van binnen en buitenaf. Dat vraagt helaas ook om discipline… Ik ken vrouwen die er niets of weinig aan doen, meestal is dat te zien aan hun grauwe huid. Even terug naar mijn moeder. Doorgaans at ze degelijk en gezond, geen fratsen. Ze snoepte veel, maar daar tegenover stond dat ze geen alcohol dronk, niet rookte, veel fruit at, elke dag een glas melk dronk, en voldoende slaap kreeg. En dat ze altijd smeerde. Tot op hoge leeftijd zag ze er goed uit., wat te zwaar, maar ze kreeg nog steeds complimenten.

Maak er het beste van, voor jezelf(!) Gebruik niet teveel producten door elkaar heen. Dat betekent ’s avonds: altijd reinigen en exfolieren (geen ‘harde’ scrub met korrels, maar een lotion en misschien niet te vaak), vervolgens kalmeren met micellair water bijvoorbeeld en daarna smeren met een verzorgingsproduct. ’s Morgens luchtig reinigen (lotion of micellair water) en vervolgens een verzorgingsproduct onder de make up. Aandacht voor je voeding, veel groeten en fruit, drink veel water en weinig alcohol (kost me nog steeds moeite…) niet roken uiteraard, en denk nu al aan een goede zonbescherming voor straks. (!!!) En uiteraard veel lachen! Want een vrolijk gezicht is een stralend gezicht!

nb. Ik wil hier niet zomaar een merk noemen. Want ondanks alles blijft het een persoonlijke ervaring. Mocht jij enthousiast zijn over een bepaald merk laat het ons weten. Heb je een ernstiger huidprobleem? Kijk dan ook eens op de website van het huidfonds, https://www.huidfonds.nl/ Volgende week de nieuwe mode in vrolijke kleuren!

6 thoughts on “Crèmes voor € 324,00 (!) Ben ik nou gek? (column)

 1. Tiny Bonnie

  De producten van Paula’s choice zijn ook heel fijn. Goede ingrediënten, betaalbare prijzen. De dagcreme heeft bovendien een SPF 50. Hoef je geen extra bescherming te smeren. Een aanrader. Verkrijgbaar via internet en geselecteerde huidtherapeuten.

  Reply
  1. Mia Verhagen

   Het is inderdaad even zoeken wat goed werkt voor je huid. Inmiddels ben ik- vanwege mijn allergieën voor vele zaken, onder meer wolvetten, perubalsem, lanoline etc etc- al vele jaren heel blij met La Roche-Posay,
   Het is een hypo-allergene creme, zonder parfum, conserveringsmiddelen etc. Heel betaalbaar ook, na al die dure crèmes:) (Gemiddeld 18 € per 40ml)
   Ik gebruik Toleriane Riche, Toleriane teint Foundation nummer 11en 15 en uiteraard de reinigingslotion e.d.
   O ja, Ik koop het bij de apotheek.

   Reply
   1. admin Post author

    Een goed merk Mia, een dermatoloog raadde mijn dochter hetzelfde aan, dank je voor je reactie…. gr Louise

    Reply
  2. admin Post author

   Het klopt Paula, ik heb Paula’s choice ook gebruikt!, dank voor je reactie, groeten Louise…

   Reply
 2. Anne-Marie

  Vanwege problemen met mijn huid ( trekkerig, acné, eczeem) van alles geprobeerd aan producten vnl voor extra gevoelige huid, maar helaas.
  Heel toevallig tijdens een feest iemand gecomplimenteerd met haar mooie huid en heeft ze me dé tip gegeven ; Vavin. Een product uit Maastricht. Gemaakt door een vrouw in samenwerking met een dermatoloog. Met enkel pure ingrediënten. Sindsdien ben ik acné en eczeem vrij en een prachtige huid.
  Enkel te koop bij een schoonheidssalon.
  Vavin heeft een website. Zeker de moeite waard.

  Reply
  1. admin Post author

   Hey Anne-Marie ik kende het niet; Vavin. Een goede tip, veel lezeressen hebben immers huidproblemen, ik heb het idee dat dit steeds meer voorkomt. Dank voor jouw reactie. Groeten, Louise

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>