In de serie: Hoe zien 50plus vrouwen er uit? (deel 7)

Portret4Dit is Mia, zij is absoluut een èchte 50 plus(ster)! Ik heb haar uitgenodigd voor het interview/portret, omdat ze er altijd zo ‘sophisticated’ uitziet.  Mia, allereerst je achtergrond; wat doe je precies, of ben je al met pensioen?  Na de kweekschool studeerde ik logopedie en daarna Nederlands. Ik heb 42 jaar full time in het onderwijs gewerkt, een paar jaar als logopedist, maar vooral als docent Nederlands en later ook als directielid van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer, met nu 1600 leerlingen en maar liefst 200 collega’s. Dat is een èchte gemengde school, zoals je die hoort te hebben vind ik! Naast mijn werk heb ik Cultuurwetenschappen gestudeerd (2007) en toen ik met vervroegd pensioen ging wilde ik eerst promoveren, maar ik miste het contact met mensen. En toen ben je de logopedie weer gaan oppakken? Ja, en ik heb vanaf 2011 mijn eigen logopediepraktijk voor jongeren èn volwassenen. Ik werk nu een paar dagen in de week. Op de Hogeschool van Amsterdam bijvoorbeeld werk ik regelmatig met buitenlandse studenten aan hun uitspraak, zij leggen vaak het accent in de zin, of het woord verkeerd en dan wordt het iets heel anders… Ik werk ook met docenten die in hun beroep hun stem natuurlijk veel gebruiken en vaak door hun werk hees of schor zijn. Ik merk intussen dat Mia helemaal straalt als ze het over haar vak heeft…  Zo te horen geniet je echt van je vak  (enthousiast) Ja, de stem- en taalproblematiek houdt me enorm bezig. Daarom leid ik ook, als vrijwilliger, een kwaliteitskring van de beroepsgroep van logopedisten. Ik begrijp, je bent  heel actief… (lachend) Misschien wel, ik ben inderdaad een enorm actief type, …alleen niet in de sport. Mààr, ik doe wel elke dag adem- en houdingsoefeningen, de basis dus voor de stem. Mia springt op Portretzittend6en doet dat even voor, zwaait met haar armen, brengt haar handen boven haar hoofd, ademt diep in en uit. Hetgeen er grappig uitziet…

Nou, dat klinkt allemaal niet als iemand die met pensioen is, mag ik eigenlijk vragen ‘hoe oud ben je?’ Ik ben 66! Geweldig. En je bent ook nog superslank, een skinny maatje 34? Nee hoor, toch echt 36. Ik heb gewoon de genen mee, het is gewoon mijn bouw, ik ben altijd zo geweest. Heeft dat slanke ook te maken met het feit dat je vegetariër bent? Want is het toeval dat alle vrouwen die ik ken, die vegetarisch eten,  allemaal zo slank zijn?  Nee, volgens mij is dat geen toeval. Ik ben altijd bang dat je voedingstoffen tekort komt… Dat hoeft helemaal niet en ik neem wel (vitamine)supplementen, zoals B12. Ik ben erg allergisch voor veel voedingsmiddelen dus….Wat ik mij afvraag, is zo’n klein maatje eigenlijk gemakkelijk met kleding kopen? Of is dat juist lastig? En waar koop jij je kleding en wat zijn je favoriete merken?…Wat draag je eigenlijk het liefste?

 

Portretstaand femme fataleMijn maat vind ik juist super gemakkelijk vaak hangt maat 36 er wèl. En ik ben weg van Marc Cain, alhoewel de mode van dit moment wat minder. Ik draag het liefste sportief-chique kleding, voornamelijk broeken, zoals die van Marc Cain dus, of van Cambio, die koop ik bij Rosmode. Met daarop mooie jasjes met een leuk accent, zoals een leerdetail, zoals die van Scapa of Kooples en shawls,…Kenzo heeft hele mooie. Eigenlijk weinig rokjes of jurkjes, behalve voor de tango! Ik kom vaak bij de Bijenkorf, en weleens in de PC Hooftstraat. Ik winkel niet veel, maar ga echt voor kwaliteit en loop er vaak tegen aan. Ja, dat hoor ik meestal van vrouwen, maar je koopt dus duurdere stukken?  Koop je dan weleens op het internet? Ik koop ook wanneer iets afgeprijsd is, maar met internet heb ik, na een slechte ervaring, niets. Ik wil iets gewoon aan kunnen passen, de stof voelen, …eerst uitproberen. Dat ben ik met je eens, wij zitten natuurlijk wel in de luxe situatie Portretzittend1van veel winkels om ons heen!  Even over je haar en je make up, is dit blonde schouderlange haar je visitekaartje, verf je het? Dit is inderdaad echt mijn visitekaartje, ik heb highlights in mijn haar, en ben nog niet grijs. Vroeger gebruikte ik alles van Biotherm, maar vanwege mijn allergieën gebruik ik nu alles van La Roche-Posay. Mijn  lipstick is van Dior, de Rouge Absolu, tegen mascara kan ik helaas niet. Dat is jammer want het geeft  zo’n ‘licht’ gezicht wel meer uitstraling… Ben ik alweer bij mijn laatste vraag. Heb jij een dagelijks basis ritueel, hoe begin jij je dag en leef je volgens een bepaald levensmotto? Ik begin elke dag met havermoutpap, sta om acht uur op en ga trouwens echt altijd voor elf /twaalf uur naar bed. Ik doe mijn (stem) oefeningen gebaseerd op ontspanning, adem (vanuit je buik) en houding, Mijn motto is: Geniet van het leven! Carpe Diem dus! En probeer alles uit jezelf te halen!   En leef ontspannen, zoals ik ook mijn studenten leer ontspannen, dat is goed voor hun stem!

Mia is super beweeglijk, vrolijk, bruisend van de energie (ze komt uit Weert) en is gek op; studeren, muziek, musea, beeldende kunst, tango, reisjes, familiefeestjes en veel mensen ontmoeten.  Ze is getrouwd met Frans, hij heeft een zoon. Logopedie nodig? www.miaverhagen.nl

2 gedachten over “In de serie: Hoe zien 50plus vrouwen er uit? (deel 7)

  1. Cathy van Beek

    Wat n treffend interview met Mia!
    Mia van top tot teen herkenbaar getypeerd: ‘a lady with a laugh!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.