Uitjes; design, unieke sieraden, bijzondere mode en kimono’s, en prachtig ballet

00 Dutch D Mesh Lingerie2 (2)Afgelopen zaterdag bezocht ik de Dutch Design Week in Eindhoven. Het grootste design evenement van Noord Europa, 2500 ontwerpers, 275.000 bezoekers, uit binnen en buitenland. Zet alvast in je agenda voor volgend jaar (21 t/m 29 oktober 2017) Of het moet je dit weekend nog lukken (http://www.ddw.nl/) Want er is veel te zien; futuristische gadgets, auto designs, robots, vernieuwende architectuur, meubelen, mode, stoer en teer porselein, Van gruwelijk mooi tot lelijk. Maar allemaal met het oog op het experiment, vernieuwing, duurzaamheid, en dus de toekomst. Ik heb een paar uur in het Klokgebouw en de directe omgeving doorgebracht, maar je hebt eigenlijk minstens een hele dag nodig… (foto: de perfecte lingerie gemaakt op basis van een 3D scan van jouw lichaam: Meshlingerie.nl)  Vandaag verheug ik me op twee fantastische evenementen in de Westergasfabriek; de eerste is de Sieraad Art Fair en de andere is Meesterlijk, Design en Ambacht, hét event voor Design, toegepaste kunst en food.

001 Sieraad Art Fair John MooreDe ‘Sieraad Art Fair’ , internationaler dan ooit, van 10 t/m 13 november in de Westergasfabriek in Amsterdam. Maar liefst 190 kunstenaars op 100 stands tonen unieke draagbare objecten aan een in (moderne) sieraadkunst geïnteresseerd publiek (quote organisatie) Ik zou zeggen gààn, misschien komen we elkaar tegen. Op de site http://www.sieraadartfair.com/nl/  heb ik geweldige sieraden gezien. Van schitterende, elegante ringen en colliers, tot beeldschone objecten die je misschien liever wilt inlijsten, zo mooi!  Zoals het prachtige halssieraad van John Moore (fotograaf Chris Bulezuik)

001 Sieraad Art Fair (2) 001 Sieraad Art Fair Cashej Design 3 (2) 001 Sieraad Art Fair Cashej Design (2) 001 Sieraad Art Fair Cashej 2 (2)

De ringen zijn van Cashèj Design, van de goudsmeden Jakubowski & Vlasblom. Zij ontwerpen ringen die bestaan uit midden- en aanschuifringen van verschillende materialen als titanium, goud, zilver en prachtige edelstenen. Daarnaast wordt deze vijftiende editie van Sieraad Art Fair (SAF) gevierd met de expositie ‘Celebrate/Vieren’, ontstaan uit een samenwerking met het Tropenmuseum, het Afrika Museum en het Museum Volkenkunde, waardoor er ook een bijzondere selectie etnologische sieraden te zien is

001 Tas Monacca bag kakuMeesterlijk, Design en Ambacht (http://www.meesterlijk.nu) van 25 – 27 november. Ik geniet elk jaar van de prachtig vormgegeven en ambachtelijk vervaardigde producten. Op de site vind je een webshop en heb je gelijk een indruk van wat er te zien en te koop is. Van  mode-designers, meubelmakers, edelsmeden, glaskunstenaars, hoeden- en schoenenontwerpers tot en met food- en tableware designers, en leerbewerkers. De ‘beurs’ laat vooral het ambacht zien; de passie voor het maakproces. Van de prachtige leren tassen bijvoorbeeld van Hester van Eeghen, maar ook (zie foto) de cederhouten tas van de Japanner Takumi Shimamura, de Monacca bag. Over Japanners gesproken;

001 Kimono RijksKimono’s in het Rijksmuseum (https://www.rijksmuseum.nl/) T/m 13 december, zijn 7 bijzondere kimono’s te zien uit de Okura-collectie. De tentoonstelling valt samen met het 45 jarig bestaan van Hotel Okura. De familie Okura had in 1917 in Tokyo al een eigen museum. Het zijn -slechts 7, maar de moeite waard – No theater kimono’s. Het No theater ontstond in de 14e eeuw in Japan. Een theatervorm waarin zang, dans, muziek en poëzie samenkomen, gespeeld door mannelijke acteurs, die ook de vrouwenrollen vertolkten. Zij droegen kleurrijke kimono’s, vaak in lagen over elkaar, en maskers, waarvan er een paar te zien zijn. De schitterende kimono uit de 18e eeuw met geborduurde maanbloemranken op saffraan-kleurige met damast geweven zijde (quote museum) wordt gezien als het hoogtepunt van de kleine presentatie.

Voor alle elegante ladies een ‘must’: Hubert de Givenchy In het Gemeentemuseum Den Haag; 00 Haags Gem museum Givenchy (2)(www.gemeentemuseum.nl/) vanaf 26 november t/m 26 maart 2017. De couturier brengt een eerbetoon aan zijn muze Audrey Hepburn, en heeft zelf (hij is 89) zijn meest geliefde creaties geselecteerd. Waarvan sommige nog niet eerder voor het grote publiek te zien waren. Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan de band tussen hem en Audrey. Zij droeg zijn creaties in haar films. Zelf zei ze hierover: “Givenchy’s clothes are the only ones I feel myself in. He is more than a designer, he is a creator of personality”. Dit was voor Monsieur Hubert de Givenchy aanleiding om de tentoonstelling, en het boek, de titel ‘To Audrey with Love’ mee te geven. De tentoonstelling toont niet alleen de ontwerpen, maar ook schetsen, tekeningen, foto’s en filmbeelden. Heerlijk om te gaan kijken met een vriendin en daarna te winkelen in Den Haag, toch?

00 Mart Visser Maastr 4 (2)Mart Visser in Maastricht. De tentoonstelling S.Y.N.E.R.G.Y  t/m 13 november in het kleine, maar mooie, museum aan het Vrijthof in Maastricht, laat zijn haute couture en kunst zien. Achter de klassieke gevel (Karel V?) vind je onverwacht een moderne ‘glazen doos’ als presentatieruimte. De hartelijke Limburgse gastvrouwen geven je graag alle informatie (http://www.museumaanhetvrijthof.nl)   Nog een museum waar ik binnenkort heen ga is het;

001 broche-email-opalen diamanten Gulbenkian coll.Lalique museum in Doesburg ( https://www.musee-lalique.nl/)  t/m 17 juni 2017 is de tentoonstelling te zien over Lalique, ‘Art Nouveau en Japonisme’. Japanse kunst heeft vanaf midden 19e eeuw en in het begin van de vorige eeuw een grote invloed gehad op kunst. René Lalique was een Franse edelsmid en glaskunstenaar (1860-1945). Hij ontwierp naast vazen, schalen, lampen en juwelen, ook prachtige parfumflacons. 001- Rene-Lalique-44Art Nouveau, is de naam voor een stijlbeweging tussen 1890 – en 1910 waarin jonge kunstenaars en architecten ‘vernieuwend’ bezig waren. Je had twee stromingen; een stijl met door de natuur geïnspireerde motieven en de meer geometrische stijl. Lalique liet zich vooral door de natuur inspireren. In zijn juwelen (o.a. glas en email) zie je pauwen, bloemen, en meer, terug. (foto sieraad: de Gulbenkian collectie)

Wees er nog snel bij! Binnenkort neemt mijn dochter mij mee naar het sprookjesachtige ballet00 natballet ‘La Bayadère’ van het Nationale Ballet http://www.operaballet.nl, fantastisch om Igone de Jongh te zien dansen. Bekijk op youtube ‘the making off’ van het ballet en de choreografe Natalia Makarova; https://www.youtube.com/watch?v=RCshifZfblQ van een paar jaar geleden. Igone is alleen maar gegroeid!

Nb. Wanneer je op de hoogte wil blijven van ‘uitjes’ , beauty- en modetips, abonneer je dan rechtsboven, GRATIS. Binnenkort meer mode en wil jij ook met een foto op de site in je mooiste jurk, stuur die dan z.s.m. in november, naar info@stylishabove50.com, in december ben je dan op mijn site te zien. Leuk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.