Help, wat doen we met ons ‘haar’, het wordt grijzer, droger, dunner…

Waar anders kan ik mijn vraag beter neerleggen dan bij mijn kapper, waar ik al meer dan 30 jaar kom? Mijn kapper Do, die alles met me heeft meegemaakt, van lang naar kort, krullen, 6steil, tot superkort en nu al jaren een ‘bob’ lijn, die me het beste bevalt. Om te beginnen Do, …wilde je gelijk al kapper worden? Ik leerde voor banketbakker maar vond dat eigenlijk niks en ben toen op aanraden van mijn moeder op mijn 15e in de leer gegaan bij Kapsalon Visser op de Plantage Middenlaan in Amsterdam, vervolgens heb ik bij verschillende salons gewerkt, en rond mijn 20e kwam ik terecht bij de kapsalon van Ruud Vogel. Na 29 jaar heb ik de zaak overgenomen. Dus nu een eigen zaak waar je werkt op afspraak. Je hebt veel vrouwen als klant, waar komen de meesten voor, wassen, knippen, kleuren, krullen? Rond 60% van mijn klanten is vrouw. De vrouwen komen met name om hun haar te laten kleuren, wassen en knippen, of wassen, knippen, en föhnen. Dat is zo’n beetje 50/50. Het haar krullen doe ik praktisch niet meer, permanent is echt een zeldzaamheid geworden. Nee, ik zie ook geen droogkap meer Do. …’Als je haar maar goed zit’, is een oude slogan en ik denk dat dit zo is. Met een mooi kapsel zie je er altijd goed uit. Ik denk dat vooral het knippen in een goed model het belangrijkste is. Jij knipt fantastisch, ik krijg zelfs in het buitenland complimenten. Waar let je op, maakt het uit of het kort of lang is? Ik let er vooral op wat je met het haar kunt doen, wat voor haar iemand heeft en wat iemand staat. Ik adviseer graag. Dat kan ook van kort naar langer zijn, of een ander model. Na een paar bezoeken leer je een klant steeds beter kennen en door je mensenkennis heb je zelf al iets voor ogen waarvan je denkt en weet dat dàt kapsel iemand heel goed staat.  Houd je de mode bij DO en hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste trends?  Natuurlijk houd ik de mode bij! Ik kijk naar de nieuwste trends in vakbladen en naar populaire tv zenders, om te zien wat mensen willen en wat in de mode is. Mijn grootste groep klanten is tussen de 45 en 65 jaar oud, daar houd ik rekening mee. En ik kijk ook altijd naar mensen op straat, juist niet naar glamourachtige of society dames. Ik ging vroeger regelmatig op knipcursus naar Londen, daar kunnen ze echt zo goed knippen, dat zie ik nog steeds terug in programma’s op de BBC.

Nu mijn belangrijkste vraag. Ons haar wordt naarmate we ouder worden, droger, grijzer en13 dunner. Ik heb gelezen dat dit komt doordat uit sommige haarzakjes haar niet meer aangroeit.  De kleur verdwijnt, waardoor we grijs worden en doordat er minder talgproductie is wordt het haar ook nog eens doffer en droger.  En het verven is nog een extra aanslag op het haar, dus hoe kunnen we ons haar het beste verzorgen? We willen nog steeds mooi glanzend haar… Regelmatig knippen natuurlijk en goede producten gebruiken zoals bijvoorbeeld de shampoos en conditioners van Kérastase. Dus na het wassen een goede conditioner. Als iemand ècht heel kort haar heeft, doe ik er geen conditioner in, want dan gebruik ik toch wat wax. Je hebt ooit tegen me gezegd dat de conditioner alleen in de punten mag? Ja, anders wordt het hele hoofd vet en krijg je juist futloos haar. Ik weet dat bijna iedereen het makkelijk vindt om onder de douche het haar te wassen en de conditioner er in te doen, maar veel beter zou het zijn om dat zorgvuldig bij de wasbak te doen, omdat het beter is deze niet in je hoofdhuid in te masseren. Daar is het product niet voor bedoeld. En haarmaskers zijn sowieso goed voor het haar. Ook die gebruik ik van Kérastase, die heb je voor gewoon èn geverfd haar. En wat betreft het wassen Do, ik was het om de dag, en je hoort vaak dat je het niet te vaak moet wassen omdat het slecht is, maar het zit altijd mooier na het wassen en stylen, en voelt zo lekker. Neehoor, ik vind dat niet te vaak. Voor jouw haar zeker niet en je voelt je met mooi schoon haar dat goed zit, nou eenmaal vaak prettiger. Maar ik heb ook klanten, vooral wanneer ze kurkdroog pluizend haar hebben, die het 1 keer per week wassen, of nog minder. Soms ruik ik het als iemand het te weinig wast… Hoe denk jij over grijs haar? Je weet dat ik mijn grijze haren zwart –ooit was ik bruin- verf. Maar ik denk wel dat ik er jonger door uit zie… De mooiste vrouwen met grijs haar zijn juist jonge (!) vrouwen. Heel soms zie ik een oudere vrouw die van nature mooi grijs haar heeft, van dat zilverwitte… wat vind jij? Het is vooral belangrijk om goed te kijken naar de kleur van het haar en 3de huid, en of je al dan niet make up gebruikt. Want zonder make up maakt grijs haar je algauw vaal. Het kan heel erg mooi zijn, ik heb een klant met een donkere huid en bijna wit haar, het staat haar geweldig. Grijs haar wordt heel gauw grauw, maar wanneer je bijvoorbeeld in het grijze haar, vanuit de scheiding, wat lichtblonde strepen aanbrengt, geeft dat kleur aan het hele kapsel en krijg je een zweem van een kleur, ècht prachtig. (Do klinkt enthousiast) Ik heb zelden een bad hair day, sommige vrouwen klagen daar over, weet je hoe dat komt? Zou het ook komen door een tekort aan vitamines of slaap? Jazeker een slechte conditie, of hormonen, of als je grieperig bent, ja, dat laat het haar slap worden. Ik weet dat jouw agenda te vol zit om nieuwe klanten aan te nemen, op jouw verzoek noem ik daarom het adres van je salon niet. Maar vrouwen klagen ook over slechte kappers en ik begreep ooit van jou dat een kapper je tenminste twee keer gezien moet hebben, om na de eerste keer te zien hoe het haar valt… (Do kijkt ernstig) Je moet een klant leren kennen en een bepaalde band met haar opbouwen èn vooral vertrouwen winnen. En ook de kapper laten adviseren wat je wel en niet staat, het heeft geen zin om van de ene naar de andere kapper te rennen. Vaak is het angst voor verandering. Jammer hè, dan zijn ze nooit tevreden, maar ik wel hoor , dankjewel Do!

nb. Dus; regelmatig knippen, goede shampoos en condioners gebruiken, niet in de haarpunten. Zo nu en dan een haarmasker, je kapper beter leren kennen, gezond eten èn op tijd naar bed…. Meer lezen? Abonneer je rechtsboven en je blijft gratis op de hoogte. Binnenkort meer over cosmetische chirurgie, mooie wenkbrauwen en leuke winterkleding…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.